Brugge – Hemelsdaele

20638978_10213762060670751_3924734874128492454_n

De naam van de school in Brugge ‘Hemelsdaele’ is véél ouder dan de school zelf. Om de oorsprong van deze naam te kennen, moet je teruggaan tot in 1270. Toen vestigden Cisterciënzer Zusters zich in Zillebeke bij Ieper in een gebied dat door de plaatselijke bevolking ‘Vallée du Ciel’ werd genoemd wat men naar ‘Dal van de Hemel’ of ‘Hemelsdaele’ kan vertalen.
Dit klooster, dat eigenlijk al van 1230 dateerde, verhuisde een aantal keer en werd soms ook wel het vliegend klooster genoemd. Het stond toen te Esen bij Diksmuide. De verhuis naar Zillebeke was hun eerste verplaatsing.
In 1578 verhuisden de Zusters naar Werken (Kortemark) en tenslotte in 1607 naar een abdij in de Sint Clarastraat te Brugge.
Deze abdij werd in 1829 door Mère Agathe Verhelle aangekocht. Ze opende hier een pensionaat en een gratis kantklosschool. Op dat moment leefde er ook nog twee Cisterciënzer Zusters in het klooster. Zij bleven hier wonen tot in 1879, toen stierf de laatste Zuster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s