Gent klooster van Doornzele

Het klooster van Dooresele waar de Dames van het Christelijk Onderwijs zich in 1827 vestigde, bevindt zich in Gent in de Doornzelestraat. De naam van deze straat is een directe aanwijzing naar een plaats bij Evergem waar vroeger een Cisterciënzer abdij stond en waartoe dit klooster (refuge) moet gehoord hebben. Van de abdij in Doornzele blijft er niets meer over, alleen de romp van een molen die zich op de Dries bevindt is hiervan nog een stille getuige.

Het klooster in Gent, werd in 1827 door bisschop de Broglie verkocht aan  de congregatie ‘Dames de l’Instruction Chrétienne’ en werd  het moederhuis voor deze gemeenschap.1.jpg

De eerste overste van deze vestiging werd Mère Peneranda, geboren te Brugge in 1779, ze opende hier een school en pensionaat voor meisjes.

Het was een grote vestiging. Het klooster gebouw werd omringd met twee pandhoven en vele gronden, het bezat een mooie klooster kapel, de ingang van deze kapel gaf zich uit op het binnenhof van het kloosterpand.

De Dames van het Christelijk Onderwijs verlieten deze plaats in 1921 en trokken naar de abdij van Flône in Amay.

Vandaag blijft er ook van het klooster in Gent niet veel meer over. De gronden zijn industrieel gebied geworden en de kapel werd in 1958 afgebroken. Op deze plaats werd er een garage en winkelpanden gebouwd.

Link naar meer info over het klooster van Doornzele

2 gedachten over “Gent klooster van Doornzele”

  1. Wat is er gebeurd met de glazen graftombe (kist) die in de kerk of kapel in 1912 aanwezig was. Over welke dame gaat het waarvan het lichaam zich in de glazen kist bevindt ?

    Like

  2. Beste Elly, deze is verhuisd naar het huidige moederhuis van de congregatie, Flône in Amay. In de kist ligt het lichaam van de heilige Denise. Ik ben er geweest en ik heb er foto’s van kunnen nemen. Ik kan ze jammer genoeg niet in deze reactie posten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s