Jeanne Verschueren

Wist je dat de eerste Belgische vrouwelijke chirurg een oud leerling was van De Dames?

Jeanne Verschueren werd op 20 juli 1880 te Antwerpen geboren, ze was de dochter van Joseph Verschueren, een tandarts-chirurg, en Victoire Van Herck. Haar roepnaam was Joanne.

Haar secundaire studies volgde ze bij ‘De Dames van het Christelijk Onderwijs’ waarna ze aan het V.U.B. (1898-99) haar medische studies startte. In 1906 behaalt ze haar universitair diploma en in januari 1907 start ze haar carrière aan het Stuivenberg ziekenhuis.

Dr. Jeanne Verschueren specialiseerde zich in de ziekten bij vrouwen, zij konden bij haar kosteloos op consultatie komen. Deze werden 3 keer per week georganiseerd bij de ingang van het ziekenhuis.

In 1917 huwt ze de architect Jan Sel met wie ze drie zonen krijgt: Robert, Vincent en Ghislain. Het gezin woonde eerst in de Anselmostraat 88, dit huis was van de architect Jan Frans Sel, haar schoonvader. Later verhuisden de familie naar een groter huis, waar Jeanne haar privé consultaties kon houden, Frankrijklei 92.

Dr. Jeanne Verschueren werd hoofd chirurg van het Stuivenberg ziekenhuis in Antwerpen. Op 30 september 1934 ging ze op pensioen. Haar carrière werd bezegeld met verschillende ere tekens en medailles. Jeanne Verschueren stierf op 30 juli 1961.

Bron en foto’s: Robberecht H. Van Hee

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s